Łódeczki Włóczykija

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Potrawa jest prosta w przygotowaniu. Szczególnie polecam ją wiosną, kiedy dostępne są świeże warzywa.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 3 cukinie
    - 30 dag filetów z piersi kurczaka
    - średnia papryka
    - średnia cebula
    - oliwa z oliwek
    - 100 g kaszy gryczanej
    - przyprawy: sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
    - sos: kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łódeczki włóczykija - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy delikatnie łyżeczką miąższ. Miąższ siekamy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy kurczaka i smażymy około 8 minut, następnie dodajemy paprykę, cebulę oraz miąższ cukinii, przyprawiamy do smaku. Całość smażymy razem jeszcze około 8 minut.
  • 3. Sos: w 1 szklance wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, po 3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy mieszając cały czas przez około 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • 4. Sos dodajemy do farszu. Wypełniamy naprzemiennie nim i kaszą łódeczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 minut.

Porady

Dla uzyskania lepszego efektu można zamarynować wcześniej kurczaka ulubionymi przyprawami. Potrawa jest warta uwagi zwłaszcza wiosną, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować