Łódeczki drożdżowe z pieczarkami i brokułem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie łódeczki to pomysł na bardzo szybki obiad czy ciepłą kolację. Ponadto są smaczne i zachęcają wyglądem do konsumpcji :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 3 średnie łódeczki:
    100 g sera żółtego
    8 plastrów wędliny
    około 6 łyżek usmażonych pieczarek z cebulą (około 200g )
    kilka blanszowanych wcześniej różyczek brokuła

    Ciasto:
    80 g mąki pszennej + 1 łyżka
    80 g mąki krupczatki
    18 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki gorącej wody
    3 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Łódeczki drożdżowe z pieczarkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, łyżkę mąki mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, odstawiamy na chwilkę aż drożdże zaczną pracować. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • 2. Wsypujemy mąki, sól, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy na około 30-60 minut do wyrośnięcia (najlepiej włożyć do piekarnika i włączyć w nim światło).
  • 3. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na prostokąt (nie za cienko), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi każdej sztuki zakładamy za siebie sklejając jak na zdjęciu (w tym momencie będą się zapadać).
  • 4. Z kostki sera żółtego odkrawamy z każdego brzegu dość grube kawałki, tak by było ich 6 i by miały kształt trójkąta. Następnie po jednym takim kawałku wkładamy do brzegów naszych łódeczek, tak by podtrzymywały ciasto podczas pieczenia.
  • 5. Na wierzchu rozkładamy wędlinę. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy około 10 minut bez termoobiegu.
  • 6. Po tym czasie na każdą łódeczkę nakładamy po 2 łyżki pieczarek oraz brokuł i wkładamy do piekarnika na 6 minut.
  • 7. Upieczone łódeczki rozkładamy na talerze, każdą polewamy ketchupem (ilość według uznania). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Brokuł możemy również położyć na łódeczkach już po upieczeniu, wtedy najlepiej blanszować go chwilę przed podaniem, b y był ciepły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Drożdże Pieczarki Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować