Łódeczki cukini z farszem pieczarkowym z boczkiem zapiekane.

4.5 (161 ocen)

  • 35 min

ŁÓDECZKI Z FARSZEM .Trochę ZMODYFIKOWANY I BOGATY FARSZ ALE NAPRAWDE SMACZNY , mIŁAY BYC tylko z pieczarkami , ale postanowiłam farsz zrobic na tzw. bogato i dodałam tez boczek wedzony, pomidory , groszek konserwowy . Przepyszne i sycące!!!

  • 35 min

Składniki:




  • 2 średnie cukinie
    1 cebula cebula
    2 ząbki czosnku
    2 pomidory
    6-7 pieczarek
    20 deko boczku wędzonego
    groszek konserwowy
    sól, pieprz, słodka papryka,
    zioła bazylii
    oliwa do smażenia
    10 deko sera zółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łódeczki cukini z farszem pieczarkowym z boczkiem zapiekane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nałozony farsz
1.
    Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy srodek zostawiając boki o grubości około 1cm.W kładamy do piekarnika i zapiekamy przez 8-10 minut.
    W tym czasie za rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki takze kroimy i dodajemy do cebuli i czosnku. Gdy chwile sie poddusza , dodajemy takze i boczek pokrojony w wieksza kostke
    . Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do farszu.nA KONIEC DODAJEMY TEZ ŁYZKE groszku konserwowego.
    PrZyprawiamy ziołami bazyli, sola i piperzem.Redukujemy płyn.

    2. Farsz umieszczamy w uprzednio przygotowanych i pieczonych cukiniach. Serścieramy na tarce i posypujemy nim cukinie. Ponownie całosc zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-12 minut.

Porady

składniki na 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować