Lobyo - zupa z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To regionalna zupa kuchni gruzińskiej,jest bardzo pyszna i pełna aromatu!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona fasola: 500 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - ostra papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - czosnek: 4 ząbki
    - pietruszka lub kolendra świeża liście: 6 sztuk
    - ocet winny: 4 łyżki
    - sól i świeżomielony pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lobyo - zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lobyo - zupa z czerwonej fasoli 1. Fasolę umyć,namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 8godzin,gotować w tej samej wodzie 30-40min,do miękości,po tym czasie wywar odlać do osobnego naczynia,fasolę rozdrobnić blenderem,następnie przetrzeć przez gęste sitko,stopniowo dolewać wywar,by uzyskać kremową konsystencję,doprawić ostrą papryczką,solą i pieprzem,dodać zmiażdżony czosnek,ocet (można zastąpić sokiem z cytryny) i dokładnie wymieszać - zagotować i wyłączyć.
    Cebule oczyścić, drobno pokroić w kostkę,posypać mąką i wymieszać,by mąka pokryła każdy kawałeczek - wyłożyć na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem,smażyć na złoty kolor,ciągle mieszając - wyłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym,by odsączyć tłuszcz.Zupę podawać z podsmażoną cebulką i listkami zieleniny.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować