Lobyo - zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Fasolę umyć,namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 8godzin,gotować w tej samej wodzie 30-40min,do miękości,po tym czasie wywar odlać do osobnego naczynia,fasolę rozdrobnić blenderem,następnie przetrzeć przez gęste sitko,stopniowo dolewać wywar,by uzyskać kremową konsystencję,doprawić ostrą papryczką,solą i pieprzem,dodać zmiażdżony czosnek,ocet (można zastąpić sokiem z cytryny) i dokładnie wymieszać - zagotować i wyłączyć.
Cebule oczyścić, drobno pokroić w kostkę,posypać mąką i wymieszać,by mąka pokryła każdy kawałeczek - wyłożyć na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem,smażyć na złoty kolor,ciągle mieszając - wyłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym,by odsączyć tłuszcz.Zupę podawać z podsmażoną cebulką i listkami zieleniny.
SMACZNEGO!!!
Komentarze