Lizaki z cukru ( z karmelu ) domowym sposobem

4.95 (19 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na pewno każdy z nas pamięta lizaki przygotowywane w domu, Lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach są bardzo smaczne. Pamiętam jak tata robił malc (karmel z cukru ) i rozlewał na przykrywki od garnków i z tego wychodziły pyszne lizaki. Tak samo w karmelu obtaczaliśmy jabłka są przepyszne.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukier w zależności ile chcemy uzyskać lizaków u mnie 300 g,
    sok z cytryny 3 łyżki
    olej do natłuszczenia ,
Wystaw ocenę:

4.95 (19 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lizaki z cukru ( z karmelu ) domowym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia , dodajemy sok z cytryny ( nie koniecznie ) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu.
    Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem.
    Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane , natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia.

    Czas przygotowania 30 minut + czas chłodzenia, stężenia

Porady

Rada; Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor. Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Sok z cytryny Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować