Lizaki - wspomnienie dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzieci wprost przepadają za lizakami, ale lizaki ze sklepu mają w sobie sztuczne barwniki i aromaty. Lepiej wiec jak damy dziecku lizaka z karmelu, bez żadnych polepszaczy.Lizaki są bardzo łatwe do zrobienia, więc polecam. Moja testerka była zachwycona :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kilka lizaków:

    - 1/2 lub 3/4 szklanki cukru kryształu

    Ponadto:

    - patelnia

    - formy silikonowe do lizaków z patyczkami

Lizaki - wspomnienie dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię rozgrzać na niewielkim ogniu, wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni. Po chwili cukier zacznie się topić i zamieni się w karmel (powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.
    Przygotować formę na lizaki umieszczając w niej patyczki.
    Karmel zestawić z ognia i łyżką przelać do foremek, uważając aby się nie poparzyć. Formę do lizaków najlepiej ustawić na deseczce, ponieważ karmel ją bardzo nagrzeje.
    Odstawić do ostudzenia, kiedy karmel stężeje wstawić formę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy