Litewskie placki ziemniaczane

  • wyświetlono: 1952 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Przepis na te placki jest w mojej rodzinie od lat. Przywiozła go moja babcia z Wilna. Są pyszne i całkowicie naturalne.

Bilcia

Składniki

- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia.
- jogurt noturalny typu greckiego

Sposób przygotowania przepisu:

Litewskie placki ziemniaczane

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie - ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.

Porady

Jeśli chcecie sprawdzić , czy placki są odpowiednio doprawione- usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie resztę masy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilplackiziemniakitanie

Komentarze

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane

Dodane przez: Paulina11.03

Placki ziemniaczane

Najprostsze na świecie placki ziemniaczane....

Placki ziemniaczane

Dodane przez: bogusia82

Placki ziemniaczane

Pyszne i szybkie do przyrządzenia...

Warzywne placki ziemniaczane

Dodane przez: rzelkazag

Warzywne placki ziemniaczane

Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych...

Placki ziemniaczane z gulaszem

Dodane przez: dagita

Placki ziemniaczane z gulaszem

Po raz pierwszy robiłam takie duże...

Placki ziemniaczane z marchewką

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Placki ziemniaczane z marchewką

Moje ulubione placki ziemniaczane...

Placki ziemniaczane

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE