Litewskie jaja śledziowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Śledź z twarogiem i śmietaną .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe, 50 dag tłustego białego sera, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18% lub 22 %), 2 łyżki ketchupu, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka listków sałaty, 0,5 kostki masła bez oleju, papryka do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Litewskie jaja śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dobrze wymoczone śledzie, zalać mlekiem i odstawić na godzinę do lodówki.
    2. W tym czasie utrzeć masło z solą, pieprzem i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać ser oraz śmietanę.
    3. Wymoczone w mleku filety, osuszyć, drobniutko pokroić, połączyć z masą serową, ewentualnie masę doprawić.
    4. przygotowaną masę schłodzić.
    5. Za pomocą dwóch łyżek z masy formować jaja można też formować tradycyjnie i układać na liściach sałaty, każde jajko z jednego posypać posiekaną natką.. Dobrze schłodzone układać na półmisku przybranym listkami sałaty. Udekorować ketchupem, Jako dodatek do tej przekąski podawać pieczywo najlepiej ciemne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śmietana Twaróg Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować