Litewskie cepeliny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na cepeliny jako pierwsza wypróbowała mama. Od tej pory często je przyrządzamy.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 4 duże ugotowane ziemniaki
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● jajko
    ● duża cebula
    ● sól, pieprz
    ● łyżka oleju

Litewskie cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki obieramy,
    ścieramy na tarce i odciskamy.
    Ugotowane ziemniaki
    mielimy i mieszamy
    z surowymi. Dodajemy jajko.
    Doprawiamy i mieszamy
  • 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy na oleju. Mieszamy
    z mięsem. Doprawiamy.
    Formujemy ok. 10
    małych wałków.
  • 3. Z masy ziemniaczanej
    formujemy podłużne placki.
    Nakładamy mięso, brzegi
    zlepiamy. Gotujemy ok. 25
    minut w osolonym wrzątku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy