Linguine z cukinią i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Krewki makaron z krewetkami i przepyszną, chrupiącą cukinią. To danie zniewala, miesza we łbie...bo chce się więcej, więcej

  • 25 min

Składniki:

  • 300 g makaronu linguine (może być też fettuccine)
    1 mała cukinia
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek oleju rzepakowego
    3 łyżki mrożonych krewetek koktajlowych
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1/4 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    świeża bazylia
    tarty parmezan

Linguine z cukinią i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron gotujemy al’ dente. Odsączamy.
    Cukinię kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy mrożone krewetki, dusimy pod przykryciem, do momentu roztopienia glazury. Następnie dodaje dodajemy sos, mielone chilli, koncentrat, chwilę podsmażamy.
    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy z sosem i posiekanymi ziołami. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy