Limonkowy serniczek na zimno a'la mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1SPÓD:
Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem na jednolitą masę, dodac mąkę , .. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce conajmniej przez godzinę.Tortownicę wyłożyć pergaminem, a następnie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180° C i upiec.Odstawić do ostudzenia.
2. Warstwa serowa:
500g sera śmietankowego połaczyc z galaretką cytrynową i skórką z limonki starta na tarce o małych oczkach .
Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na wczesniej upieczony spód.
3.Warstwa galaretkowa
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Dodać do smaku sok z limonki oraz rum(rum niekoniecznie)
. Odstawić do lekkiego stężenia, po czym tężęjąćą wylac na wierzch sernika. . Odstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem udekorowac plasterkiem świeżej limonki
Komentarze