Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Konsystencja deseru jest idealna, czyli łatwa do pokrojenia, nie twarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm)
    200 ml śmietanki 30-36%
    100g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    1 łyżka miodu (około 20g)
    3 łyżki soku z limonki
    1 łyżeczka startej skórki z limonki
    Dodatkowo:
    50g słomki ptysiowej

Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone uprzednio zmiksowanym z miodem oraz sokiem i skórką z limonki.
    Na końcu do masy wmieszać słomkę ptysiową przełamaną na 3-4 części.
    Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
    Najlepiej, aby deser przed podaniem postał z 2 minuty w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy