Limonkowo-cebulowa pieczona pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Mięso i bogatej gamie smakowej. Na początku pachnie cebulką, a po szczypiorkowym dywanikiem, kryje się limonkowy smak kurczaka. Dzięki limonce mięso jest aromatyczne, lekko kwaskowe. Jak dla mnie świetne połączenie wizualno-smakowe :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - podwójny filet z kurczaka
    - 2 cebule dymki ( ze szczypiorem)
    - 1 limonka
    - sok z połowy cytryny
    - sól, pieprz do smaku
    - szczypta czerwonej papryki
    - 2 łyżki oleju
    - folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Limonkowo-cebulowa pieczona pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć, podzielić na porcje, Nie rozbijać. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  • 2. Przygotować marynatę. Sok z limonki wycisnąć, połączyć z sokiem z cytryny. Dodać olej i otartą skórkę z limonki. Wymieszać,
  • 3. Mięso włożyć do marynaty na 30 minut.( Na dłużej, nie polecam, mięso może być zbyt kwaśne).
  • 4. Cebulę pokroić w krążki a szczypiorek posiekać.
  • 5. Każdego fileta położyć na folii aluminiowej, na górę nałożyć kilka plasterków cebulki, i zakryć mięso folią aluminiową.
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Po upieczeniu, każdy filet posypać szczypiorkiem z cebulki dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Limonka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować