Limonkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie babeczki z dodatkiem orzeźwiającego kremu. Polecam :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffiny:
    – 200g mąki pszennej
    – 120 g cukru
    – 80g jogurtu naturalnego
    – 1/3 szklanki oleju roślinnego
    - 2 łyżeczki kakao
    – 1 limonka
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    – 1/3 szklanki wody
    Krem:
    - 250 gr serka mascarpone
    - 250 gr śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 duża limonka (skórka + sok)

Limonkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od starcia wcześniej dobrze umytej limonki i wyciśnięcia z niej soku.
    Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki wraz z skórką i sokiem z limonki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i nakładamy do papilotek (2/3 wysokości)
    Pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu babeczek należy przygotować krem.
    Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy za pomocą końcówki do ubijania jajek na gładką zwartą masę.
    Na każdą babeczkę nakładamy porcje kremu, posypujemy skórką z limonki i przyozdabiamy plasterkiem limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy