Limonek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 5 min

Ten pyszny placek cudownie smakuje z filiżanką mocnej kawy. Przygotujcie niespodziankę swoim najbliższym i zachwyćcie ich tym niesamowitym smakiem limonki i kardamonu, będą zachwyceni.

  • 3 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dkg herbatników typu "digestive"
    1/2 kostki masła
    1 duża łyżka brązowego cukru
    1 łyżka kardamonu mielonego

    Nadzienie:
    4 żółtka
    15 dkg cukru pudru
    75 ml soku z limonek ( 2-3 limonki )
    starta skórka z 2 limonek
    4 białka

    Dodatkowo:
    400 ml śmietanki kremówki
    50 ml soku z limonki

    Do dekoracji:
    5 cienkich plasterków z limonki
    starta skórka z 1-2 limonek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Limonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Limonek 1. Podgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, przyciąć papier do pieczenia tak by pasował do tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Limonek 2. Ciastka mielimy przez maszynkę, dodajemy brązowy cukier, kardamon, masło rozpuszczamy i ciepłe wlewamy do suchych składników i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
  • Limonek 3. Gotowym ciastem wylepiamy tortownicę i wkładamy ją do piekarnika na najniższy poziom na 10 minut, po upływie czasu wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Limonek 4. Limonki ścieramy na tarce i wyciskamy z nich sok
  • Limonek 5. Białka ubijam z 5 dkg cukru pudru, na końcu mieszamy ze startą skórką z limonki.
  • Limonek 6. Żółtka , resztę cukru pudru, oraz sok z limonek ucieramy mikserem w garnku ,
  • Limonek 7. Następnie garnek wkładamy do gorącej kąpieli wodnej i za pomocą ubijaka ubijać masę aż zgęstnieje.
  • Limonek 8. Ciepłą masę mieszamy z białkami,
  • Limonek 9. i przelewamy na gotowe wystudzone ciasto,
  • Limonek 10. dokładnie rozprowadzamy po całości, i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom na 15 minut.
  • Limonek 11. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i wkładamy do zamrażalnika na 2 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 minut przed podaniem.
  • Limonek 12. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając na koniec sok z limonek.
  • Limonek 13. Rozprowadzamy śmietanę na całość ciasta.
  • Limonek 14. Dekorujemy plasterkami i otartą skórką z limonek.

Porady

Do ubijania masy podczas podgrzewania najlepiej nadaje się trzepaczka, dzięki niej masa stanie się bardziej gęsta i puszysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować