likier z cukierków mlecznych

4.49 (171 ocen)

  • 20 min

pyszny, słodki likier na zimowe wieczory

  • 20 min

Składniki:

  • -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal
    -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
    -1 szklanka wody
    -0,5 szklanki spirytusu
    -1/3 szklanki wódki
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Likier z cukierków mlecznych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą)
    Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu.
    Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia.

    W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone.

    Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu.

    Mieszamy. Całość studzimy.

    Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus.
    Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery.

    Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna.

    Likier przechowujemy w lodówce, myślę że około 14 dni może spokojnie leżeć :-)
    Przed nalewaniem należy mocno wstrząsnąć butelką :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować