Likier z cukierków mlecznych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą)
Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu.
Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia.
W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone.
Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu.
Mieszamy. Całość studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus.
Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery.
Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna.
Likier przechowujemy w lodówce, myślę że około 14 dni może spokojnie leżeć :-)
Przed nalewaniem należy mocno wstrząsnąć butelką :-)
Komentarze