Likier z aronii

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Na zimowe wieczory i nie tylko

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2kg aronii
    1kg cukru
    40 listków wiśni
    cukier waniliowy
    3 litry wody
    1l dobrego spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki Likiery

Likier z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier w trakcie 1. Aronię zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Jak zacznie się gotować przykręcamy na minimalny palnik i wrzucamy liście wiśni, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy około godzinę.
  • Przecieramy aronię 2. Po ugotowaniu wyjmujemy listki i przecieramy aronię przez sito.
  • 3. Następnie stawiamy garnek na ogniu i jeszcze raz gotujemy ok. 10 minut.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Po przestudzeniu wlewamy spirytus i mieszamy. Odstawiamy na noc.
    Następnie dwukrotnie przecedzamy przez sito. Ja dodatkowo trzeci raz przelałam przez pieluszkę tetrową. Rozlewamy do butelek i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować