Likier orzechowy z kokosem i Whisky- czeski

  • wyświetlono: 1492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Likier orzechowy jest bardzo aromatyczny, z ciekawym bukietem smakowym. Słodkość, piękna barwa i własności lecznicze, to zalety tego napoju. Polecam także Paniom.

  • 20min

Składniki

9 orzechów włoskich, zielonych
7 czubatych łyżek kokosu- wiórki
kawałek kory cynamonu
1/2 l spirytusu 70%
100 ml przegotowanej, wystudzonej wody
150 ml Whisky
70 dag cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Likier orzechowy z kokosem i Whisky- czeski

  • włoskie orzechy, zielone1. Zrywamy orzechy włoskie zielone, z białym mleczkiem, niedojrzałe.
  • krojenie orzechów włoskich2. Orzechy kroimy w kostkę.
  • orzechy plus kokos3. Przygotowujemy duży słój.
    Wsypujemy orzechy, kokos.
  • kokos, orzechy, cynamon4. Spirytus rozcieńczamy wodą. Łączymy z Whisky.
    Do słoja wkruszamy cynamon, wlewamy alkohole.
  • składniki na likier w słoju5. Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe, nie słoneczne miejsce, na 6 tygodni. Co jakiś czas mieszamy.
  • przesączanie likieru6. Po upływie czasu oczekiwania, całość przesączamy, najpierw przez sito, później przez watę lub gazę.
  • cukier puder w likierze7. Wówczas wsypujemy cukier puder, wstrząsamy słojem. Odstawiamy szczelnie zamknięty, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • filtowanie lkieru8. Następnie całość filtrujemy, do butelek od razu.
  • opisany likier orzechowy9. Butelki pięknie opisujemy, umieszczając etykietki, z rokiem wykonania.
    Odstawiamy, na co najmniej 6 miesięcy, w celu dojrzewania.
  • likier orzechowy10. Na zdrowie :)
  • likier orzechowy- po roku leżakowania11. Likier po roku leżakowania jest najlepszy.

Porady

Orzechy zielone zbieramy pod koniec czerwca.
Używamy rękawiczek do obierania orzechów, bo brudzą bardzo dłonie.
Zamiast przetworzonego spirytusu, możemy użyć wódki 45%.
Jeśli chodzi o Whisky, wlewamy swój ulubiony gatunek.
Cynamonu dodajemy według uznania, ja dodałam ok. 5 cm kory.
Czas podany, jest bez oczekiwania i leżakowania.
Likier przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, co najmniej 6 miesięcy.
W cieple, słoneczne, upalne dni- skracamy okres oczekiwania, np z 6 do 4 tygodni.
Z tej proporcji uzyskujemy 800 ml likieru.
Likier orzechowy ma ciekawy smak, piękną brunatną barwę.
Ma własności lecznicze, min przy przewlekłym nieżycie żołądka oraz jelit.
Likier pochodzi z Czech.
Po roku leżakowania, likier ma piękną brunatną barwę, jest gęsty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny i rozgrzewający.
Bardzo odpowiada Paniom, polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweZ różnych stron światalikier orzechowyuroczystości rodzinneNapój alkoholowysezonowy przepiskora cynamonunalewka na zdrowieWhiskyurodzinowe przyjęcie dla dorosłychspirytus 96Likier orzechowy z kokosem i Whisky- czeskilikier na zdrowie

Komentarze

Podobne przepisy

likier z kukułek

Dodane przez: ciasto

Likier z kukułek

Słodki likierek z cukierków z alkoholem.

likier

Dodane przez: Konto nieaktywne

likier z kawy rozpuszczalnej

Idealny dla smakoszy kawy i nie...

Likier czekoladowy z whiskey

Dodane przez: SprytnaChochla

Likier czekoladowy z whiskey

Mleczny likier z gorzkiej i mlecznej...

Domowy likier z kukułek

Dodane przez: Aniaxx91

Likier z kukułek domowej roboty

Nalewka jest przepyszna i ma czekoladowy...

Aromatyczna kawa z kokosem i Amaretto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Aromatyczna kawa z kokosem i Amaretto

Jestem smakoszką kawy, dlatego...

Likier czekoladowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Likier czekoladowy i czekoladowy likier korzenny

Korzenny - świąteczno-sylwestrowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE