Jest to mój pierwszy samodzielny likier w życiu ale na pewno nie ostatni :) Przepis także wymyśliłam sama. Zapraszam:) Jest idealny do picia ale także do ciast i deserów :)
Składniki:
- 30 dkg cukierków miętowych
- 1 szklanka cukru
- około 70 ml wody
- 150 ml spirytusu
Likier " miętusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody , na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukierki się rozpuszczą dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści próbujemy . Cukierki miętowe są o różnej mocy- trzeba spróbować czy nie trzeba dosłodzić lub dolać wody. Ja miałam mocno miętowe więc dolałam jeszcze wody. Kiedy całość ostygnie dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
Komentarze