Likier kokosowy

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

polecam!:)

  • 20 min

Składniki:

  • 35dag wiórków kokosowych
    250ml spirytusu
    200ml zimnej wody
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypać do litrowego słoika i zalać spirytusem i zimna wodą. Wstrząsnąć. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 24h (niektóre przepisy mówią nawet o 7 dniach).
    Po tym czasie przełożyć nasączone wiórki na gazę lub pieluchę tetrową i odcisnąć dokładnie alkohol (wiórki można wykorzystać do kremu, ponieważ są w alkoholu spokojne mogą postać w lodówce i poczekać do wykorzystania).
    Do alkoholu wlać mleko skondensowane niesłodzone, zmiksować. Następnie mleko słodzone. Zmiksować.
    Przelać do butelek. Po kilku godzinach nadaje się do picia.

Porady

zamiast wody i spirytusu można użyć 1/2l czystej wódki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować