likier kokosowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, przy świątecznym stole.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 dag wiórków kokosowych,
    0,5 l wódki,
    100 ml spirytusu (opcjonalnie),
    400 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Zalać alkoholem na 4-5 dni.
  • 2. Po tym czasie, mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!).
  • 3. Dolać alkohol z wiórkami. Ostudzić i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce.

Porady

Można dodać zamiast mleka skondensowanego - mleko kokosowe, aromat będzie intensywniejszy. Lecz wpłynie to znacząco na koszt przygotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy