Likier kokosowy

4.5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny i aromatyczny likier kokosowy na bazie spirytusu, wiórek kokosowych oraz mleczka skondensowanego. Możemy kosztować go samodzielnie lub podawać w towarzystwie deserów. Będzie świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek oraz lodów. Świetnie sprawdzi się także na prezent świąteczny, urodzinowy lub imieninowy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 900 ml spirytusu
    - 320 g wiórek kokosowych
    - 800 ml mleka skondensowanego słodzonego
    - 800 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    - 1 łyżeczka naturalnego aromatu kokosowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Likiery

Likier kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zakręcamy*. Słój odstawiamy na minimum 1 tydzień (u mnie stał 2 tygodnie). Każdego dnia potrząsamy słojem.

    * Najlepiej obwiązać dodatkowo zakrętkę ściereczką lub kawałkiem materiału, aby alkohol nie parował i nie uciekał aromat.
  • 2. Po tym czasie przecedzamy wiórki przez gęste sito i mocno odciskamy. Musimy liczyć się z tym, że część alkoholu pochłoną wiórki (po odciśnięciu zostało mi 600 ml spirytusu).
  • 3. Oba mleka skondensowane łączymy w misce lub w garnku. Następnie powoli (mieszając szpatułką lub trzepaczką) dolewamy spirytus kokosowy. Aromat likieru możemy dodatkowo wyostrzyć dodatkiem naturalnego aromatu kokosowego.
  • 4. Gotowy likier przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Podajemy schłodzony.

Porady

Z pozostałych wiórek możemy upiec kokosanki. Wiórki będą także świetnym dodatkiem do słodkich kremów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Mleko skondensowane Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować