Likier Kawosz - wyróżniony w konkursie Nalewki i likiery

  • wyświetlono: 2775 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 0

Likier o mocnym aromacie kawy, gęsty i aksamitny.

Goszka
  • 100min

Składniki

- 1 litr wódki
- 2 puszki mleka słodzonego
- 1 czekolada gorzka
- 6 łyżeczek czubatych kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Likier Kawosz - wyróżniony w konkursie Nalewki i likiery

  • Likier Kawosz1. - Mleko w puszcze gotować przez 1,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu. Uważać aby woda nie wygotowała się, bo puszka wybuchnie.
    - Po lekkim przestudzeniu otworzyć puszki i masę kajmakową połączyć z wódką używając trzepaczki rózgi.
    - Czekoladę rozpuścić na parze w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i połączyć z wódką.
    - Kawę zalać wrzącą wodę, dokładnie wymieszać i połączyć z wódką.
    - Odstawić likier na 3 dni i można już degustować.

Porady

Przed rozlaniem dokładnie wymieszać bo jest dość gęsty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielikier kawowykonkurs_nalewki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Likier Baileys

Dodane przez: AnkaFiranka

Likier Baileys

Nie za słodki, nie za mocny z delikatną...

likier kawowy

Dodane przez: aneczka828

Likier kawowy

Przepyszny likier, który można...

likier ajerkoniakowy

Dodane przez: Mariolka555

Likier ajerkoniakowy

jeden z moich ulubionych likierów,...

likier kukułczanka

Dodane przez: smak i uczucie

Kukułczanka-likier

Likier z cukierków kukułek

Likier 44

Dodane przez: Bo-Bożena

Likier 44

Szybki do zrobienia , rozgrzewający...

L:ikier kukułkowy

Dodane przez: Goszka

Likier kukułkowy

Cukierki kukułki z nadzieniem na...