Likier jarzębinowo-ziołowy

  • wyświetlono: 685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Likier jarzębinowy ma piękną jasno bursztynową barwę. A także ciekawy smak z lekką goryczką i wyraźną nutką ziół.

  • 60min

Składniki

1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek kardamonu
1 kg cukru
1/2 l wódki 40%
200 ml spirytusu 96%

Sposób przygotowania przepisu:

Likier jarzębinowo-ziołowy

  • owoce jarzębiny1. Jarzębinę zbieramy z dala od drogi szybkiego ruchu. Świeżo zerwane owoce, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do zamrażalnika na 3-4 doby. Możemy zebrać prosto z drzewa już przemrożone owoce.
  • jarzębina i zioła w słoju2. Przygotowujemy duży słój. Wsypujemy owoce jarzębiny, zioła.
  • wlewanie alkoholu do likieru jarzębinowego3. Z cukru i 200 ml wody przygotowujemy syrop. Wystudzony wlewamy do słoja.
    Wlewamy jeszcze 300 ml wody, wódkę oraz spirytus.
  • słój napełniony składnikami na likier jarzębinowy4. Słój mocno zakręcamy. Odstawiamy na okienny parapet na ok. 4 tygodnie.
  • likier jarzębinowy po miesięcznym odstawieniu, na parapecie okiennym5. Po tym czasie, zastój zlewamy. Owoce wyrzucamy.
  • filtrowanie likieru z jarzębiny6. Całość filtrujemy przez sączek do kawy lub watę.
  • likier jarzębinowo-ziołowy7. Przelewamy do butelek. Zakręcamy. Opisujemy nazwą i datą wykonania.
  • likier jarzębinowy8. Wynosimy w ciemne, chłodne miejsce do leżakowania.
    Likier jest smaczny, po 3 miesiącach od wykonania.
    Na zdrowie.

Porady

Podany czas, jest bez oczekiwania na zlewanie.
Jarzębina, a raczej Jarząb pospolity lub zwyczajny w tym roku ma ogrom pięknych owoców.
Zbieramy je już przemrożone, lub sami je mrozimy przez 2-3 doby w zamrażalniku.
Owoce jarzębiny działają: moczopędnie, przeciwszkorbutowo, odżywczo, odkażająco, lekko przeczyszczająco, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie, wzmacniająco, odtruwająco; zwiększają krzepliwość krwi, regulują metabolizm.Owoce jarzębiny możemy stosować i pić pod postacią naparu. Jest to lek moczopędny, przy kamicy nerkowej i pęcherzowej, oraz przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, schorzeniach wątroby i nieżycie żołądka.
Owoce są też bogate w witaminę C (ok. 40 mg witaminy C/100 g jarzębiny) i prowitaminę A. Stosowane, dlatego w profilaktyce miażdżycy.
Pijemy po 10 ml dziennie, 2-3 razy.
Nalewka działa rozgrzewająco, idealna na zimowe wieczory.
Polecam :)
Uwaga: z powodu dużej zawartości sorbiny, która nadaje jarzębinie gorzkiego i cierpkiego smaku, nie spożywamy jej na surowo. A zawarty w niej kwas parasorbinowy jest trujący!
Wywołuje ostre zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami.
Kwas ten ulega jednak rozkładowi pod wpływem temperatury, jak i przy przymrozkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imbirPrzetworynalewkaziele angielskiekardamonsezonowe napojekuchnia staropolskałatwy przepisciekawy przepisdary naturyjarząb pospolity czyli jarzębinalikier jarzębinowo-ziołowynapój alkoholowy- na zdrowie

Komentarze

Podobne przepisy

Likier kawowy

Dodane przez: MałaMi

Likier kawowy

Domowe - najlepsze :) taki likier...

Likier kawowy

Dodane przez: Iwona75

Likier kawowy

Kawowy likier - ekspresowy, na...

Anielski likier

Dodane przez: Futka

Anielski likier

Przepis na słodki, pełen smaku...

L:ikier kukułkowy

Dodane przez: Goszka

Likier kukułkowy

Cukierki kukułki z nadzieniem na...

image-0s11s6o

Dodane przez: JulkaTomeczek

Likier malibu

Pyszny i słodki likier, uwielbiam...

Likier " Miętusek"

Dodane przez: Bilcia

Likier " Miętusek"

Jest to mój pierwszy samodzielny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE