Mocno czekoladowy likier domowy. Idealny na plotki z koleżankami :-)
15 min
Składniki:
100 g czekolady z zawartością min. 55% kakao
300 ml tłustego mleka
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
300 ml słodkiej śmietanki
400 ml wódki, 38 %
2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Likier czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko i pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem skondensowanym i jeśli lubisz słodkie likiery z cukrem pudrem.
2.Dodajemy wódkę i słodką śmietankę. Mieszamy porządnie i przelewamy do butelek. Otrzymamy ok. 1,3 l likieru. Likier należy wstawić na przynajmniej tydzień do lodówki. Dopiero po tym czasie, likier robi się naprawdę smaczny.
Porady
Jeżeli do likieru nie dodamy cukru, będzie on bardzo wytrawny, ale równie smaczny. Dla wielbicieli bardzo słodkich likierów, proponuję zamienić mleko skondensowane niesłodzone na słodkie.
Komentarze