czekolada gorzka 1,5 tabliczki
• mleko skondensowane niesłodzone 450 ml
• żółtka 6 szt.
• 3-4 łyżki cukru ( można dać więcej likier bedzie bardziej słodki)
• spirytus dodajemy do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Likier czekoladowy
1.
Odlać 4 łyżki mleka skondensowanego do rondelka,dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka zmiksować z cukrem na puch,dodawać stopniowo mleko i dalej miksować.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
Na koniec dodajemy spirytus małymi porcjami by masa się nie zważyła i miksujemy.
2.
Spirytus dajemy wg.własnego uznania jak mocny chcemy likier.
Więc trzeba próbować:)
Likier przelać do butelek .
Z tego przepisu wyszedł mi 1l likieru.
Likier jest bardzo gęsty i mocny :) Ciężko go wylać z butelki, więc przed użyciem można na chwilę zanużyć butelkę w gorącej wodzie.
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze