Likier czekoladowy

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Likier nadaje się do kremów,lodów i do degustacji.Wyszedł bardzo gęsty i smaczny.

Docherro
  • 8 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

czekolada gorzka 1,5 tabliczki
• mleko skondensowane niesłodzone 450 ml
• żółtka 6 szt.
• 3-4 łyżki cukru ( można dać więcej likier bedzie bardziej słodki)
• spirytus dodajemy do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Likier czekoladowy

  • likier czekoladowy1. Odlać 4 łyżki mleka skondensowanego do rondelka,dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Żółtka zmiksować z cukrem na puch,dodawać stopniowo mleko i dalej miksować.
    Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
    Na koniec dodajemy spirytus małymi porcjami by masa się nie zważyła i miksujemy.
  • likier czekoladowy2. Spirytus dajemy wg.własnego uznania jak mocny chcemy likier.
    Więc trzeba próbować:)
    Likier przelać do butelek .
    Z tego przepisu wyszedł mi 1l likieru.
    Likier jest bardzo gęsty i mocny :) Ciężko go wylać z butelki, więc przed użyciem można na chwilę zanużyć butelkę w gorącej wodzie.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Irish Crean

Dodane przez: P_Aneta

Irish Cream

Bardzo prosty w przygotowaniu likier...

kawówka

Dodane przez: Kasja1986

Kawówka z wanilią i cukrem kokosowym

Aromatyczny likier kawowy swój...

Crema di limoncello

Dodane przez: igraszki losu

Crema di limoncello

Nie samym jedzenie człowiek żyje,...

Dodane przez: grzesiek

Nalewka mocha.

Bardzo smaczny likier dla koneserów...

DOMOWE MALIBU

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DOMOWE MALIBU

Likier kokosowy wykonany na bazie...

Domowa nalewka wiśniowa

Dodane przez: rena123

Domowa nalewka wiśniowa

Doskonała nalewka, mało słodka...