Likier czekoladowo-orzechowo-piernikowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny likier świąteczny z nutką czekolady i piernika. Robi się go bardzo łatwo.

  • 30 min

Składniki:

  • 200ml spirytusu
    2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego
    500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    150g cukru pudru

Likier czekoladowo-orzechowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09vq8c9 1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli spirytus. Mieszać, aż nutella się rozpuści.
    Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
    Likier najlepiej przelać przez gazę lub sitko. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce lub chłodnym miejscu . Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz , aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Porady

Zamiast spirytusu możemy użyć brązowego rumu, wówczas likier będzie słabszy, ale równie pyszny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy