Ligawa w octowej marynacie

0 (0 ocen)

Mięso było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz.

Składniki:

  • ok 1000 g wołowiny - ligawa
    marynata
    200 ml octu balsamicznego
    100 ml oliwy
    100 ml czerwonego wina
    6 ząbków czosnku , zgniecionego
    1 cebula pokrojona w kostkę
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżka rozmarynu posiekanego
    pieprz

    + dodatkowo sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Ligawa w octowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć włożyć do odpowiedniego naczynia. Składniki marynaty wymieszać, zalać ligawę, przykryć folią, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. W międzyczasie parę razy mięso przewrócić.
  • 2. Wyjąc z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej. Mięso wyjąć z marynaty osuszyć posolić.
  • 3. W garnku z grubym dnem nadającym się do piekarnika rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano.
  • 4. Podlać 2 - 3 dużymi łyżkami marynaty i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. podlewać co jakiś czas pozostałą marynata.
  • 5. Po upieczeniu mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

w środku mięso powinno mieć temperaturę 55 – 60 stopni C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Ocet Wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować