Letnie leczo warzywne

4.5 (152 ocen)

  • 45 min

Latem, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • duża cebula
    2 piersi z kurczaka
    strąk czerwonej papryki
    pieto kiełbasy swojskiej
    duża cukinia
    6 pomidorów
    ½ dużego selera korzeniowego
    3 marchewki
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
    opcjonalnie: 100 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Letnie leczo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letnie leczo warzywne 1. W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką.
  • Letnie leczo warzywne 2. Warzywa myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler, marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut.
  • Letnie leczo warzywne 3. Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
  • Letnie leczo warzywne 4. Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czerwona papryka Marchewka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować