Piękna, letnia pogoda za oknem, więc pora na pyszny letni deserek. Owoce dodałam tylko sezonowe, takie jakie znalazłam w ogródku. Deser wyszedł smaczny, lekki i cieszący oczy
Składniki:
4 szklanki mleka
100 g czekolady deserowej
100 g białej czekolady
200 ml śmietany 30 %
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
1/4 szklanki gorącej wody
świeże owoce do dekoracji (maliny, porzeczki, borówki, czereśnie, maliny )
kilka listków mięty
Letnie desery czekoladowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki żelatyny i połamaną ciemną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą a żelatyna rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do lodówki na około 30 minut, kiedy masa zacznie tężeć przelewamy ją do pucharków i ustawiamy szklanki w lodówce pod lekkim skosem. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Następne, drugir dwie szklanki mleka zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę i dwie łyżeczki żelatyny. Mieszamy, chłodzimy i czekamy aż masa mleczna zacznie tężeć. Do pucharków w których już zastygła czekoladowa masa, wlewamy do każdej szklanki po trochu masy mlecznej, ustawiamy szklanki w lodówce w pozycji pochylonej. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Bitą śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, wlewamy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody ( żelatyna przed wlaniem do śmietany musi być ostudzona ), energicznie mieszamy i odkładamy do lodówki.
Do zastygniętych deserków, w powstałą lukę wsypujemy umyte owoce.
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze deserki.
Na koniec wkładamy do każdego pucharka po listku mięty.
Deser podajemy schłodzony.
Komentarze