Letnia tarta z borówkami

4.5 (165 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Hit letnich wypieków

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód :
    150 gram masła 82%,
    2 żółtka,
    250 gram mąki pszennej,
    100 gram cukru pudru,
    Składniki na krem:
    pół szklanki zimnej śmietany 30 %,
    500 gram serka mascarpone,
    6 łyżek cukru pudru,
    1 łyżeczka olejku waniliowego,
    Na wierzch:
    około 500 gram borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Letnia tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy w kulę . Zawijamy szczelnie folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki na około 15-20 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni C. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
    W międzyczasie serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Krem wykładamy
    na spód tarty i dekorujemy owocami i opcjonalnie listkiem świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Borówki można zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować