Letnia tarta francuska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybka, warzywna i nieziemsko smaczna

  • 30 min

Składniki:

  • * opakowanie ciasta francuskiego
    * 3-4 pomidory
    * ok. 15 plasterków sera Mozarella
    * świeża bazylia (ilość wg uznania)
    * sól, pieprz
    * przyprawy (np. zioła prowansalskie lub przyprawa kuchni greckiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Letnia tarta francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smarujemy formę do tarty, następnie wylepiamy cięką warstwą ciasta francuskiego.

    Spód podpiekamy w piekarniku ok. 10 min (najlepiej z termoobiegiem) tak aby nie był całkowicie upieczony.
  • 2. Podczas gdy ciasto jest w piekarniku, myjemy i kroimy pomidory.
  • Wyłożenie podpieczonego spodu ciasta nadzieniem 3. Po lekkim przestudzeniu spodu układamy pomidory naprzemiennie z mozarella oraz świeżą bazylią. Całość doprawiamy wg uznania solą oraz pieprzem i posypujemy dodatkowymi przyprawami
  • Prawie gotowe 4. Kolejnym krokiem jest utworzenie zewnętrznej warstwy. W tym przypadku posłużyłam się cienkimi paseczkami ciasta francuskiego, ktore ułożyłam krzyżując je na sobie.
  • 5. Aby ciasto nie było blade, posmarowałam je białkiem oraz jako ostatni krok posypałam suszonymi ziołami.
  • Efekt kończowy 6. Pieczemy ok. 10 - 15 min w 180 stopniach.

Porady

Świeże pomidory są bardzo specyficznym składnikiem, dlatego bardzo ważne jest podpieczenie spodu. Gdy pominiemy ten krok, sok wydostający się z warzyw uniemożliwi upieczenie ciasta i spód tarty pozostanie surowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ciasto francuskie Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Francuska tarta marchewkowa

To może cię zainteresować