Lekka, łatwa w przygotowaniu, idealna na upalne dni
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Opakowanie mixu sałat z rukolą
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Kulka Mozzarelli
15 czarnych oliwek
15 pomidorków śliwkowych żółtych i czerwonych lub dwa pomidory malinowe
1 główka cebuli czerwonej
1 żółta papryka
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej
Letnia surówka na piknik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mix sałat umyć, osuszyć, włożyć do miski. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Warzywa starannie umyć. Oliwki i cebulę pokroić w plasterki, paprykę i mozzarellę w kostkę, a pomidorki śliwkowe przekroić na ćwiartki. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki oliwy. Starannie wymieszać. Surówkę podawać po ówczesnym schłodzeniu w lodówce.
Porady
Surówkę tą można błyskawicznie zamienić w pożywna sałatę. Wystarczy dodać do niej ugotowany wcześniej makaron np. rurki lub świderki. Natomiast zamiast oliwy z oliwek użyć majonez
Komentarze