Letnia suróweczka z porem i winogronem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna, zdrowa propozycja obiadowej suróweczki do mięs i ryb. Zaletą jest błyskawiczne wykonanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 niewielki por
    mała garść białych winogron
    1 średnia marchewka
    1 średni ogórek gruntowy
    sok z cytryny, sól, cukier, biały pieprz- do smaku
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Wina

Letnia suróweczka z porem i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa na surówkę 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  • winogrono białe 2. Winogrono myjemy, przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
  • starte warzywa na suróweczkę 3. Marchewkę, ogórka- ścieramy na tarce. Marchewkę- drobniutko, ogórka- grubiej.
  • sparzony, pokrojony por 4. Pora kroimy wzdłuż na pół, następnie cieniutko szatkujemy. Przelewamy wrzątkiem.
  • mieszanie suróweczki 5. Wszystkie składniki suróweczki razem mieszamy.
  • doprawianie surówki 6. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Na końcu wlewamy śmietanę. Mieszamy.
  • suróweczka z porem i winogronem 7. Przekładamy do ozdobnej miseczki. Dekorujemy według uznania.
  • letnia suróweczka z porem i winogronem 8. Smacznego :)

Porady

Suróweczka jest smaczna z młodych, letnich warzywek. Winogrono powinno być słodkie. Suróweczkę dobrze doprawiamy do smaku. Ta propozycja surówki doskonale nadaje się do mięs i dań z ryb. Szybkie wykonanie, prosty przepis, to zaleta dla młodych gospodyń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ogórek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować