Sałatka z tuńczykiem i jajkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka i smaczna sałatka warstwowa w sam raz na letnie dni. Bardzo ładnie prezentuje się w przezroczystych salaterkach.

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    - 5 jajek ugotowanych na twardo
    - puszka kukurydzy
    - 1 czerwona papryka
    - ser żółty
    - 1 mała cebula
    - majonez (3 łyżki)
    - jogurt naturalny (1 szklanka)
    - musztarda sarepska (2 łyżki)
    - musztarda francuska (2 łyżki)
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki

Sałatka z tuńczykiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Majonez, jogurt i musztardy łączymy w miseczce, dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Po ugotowaniu jajek, oddzielamy białko od żółtek. Białka i żółty ser zcieramy na grubych oczkach.
  • 3. Tuńczyka, kukurydzę odsączamy z zalewy, a paprykę i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę siekamy.
  • 4. W przezroczystych salaterkach układamy warstwowo:
    starte białka, kukurydzę, tuńczyk,cebulkę, posiekaną pietruszkę, paprykę, starty ser, sos.
  • Pyszna, lekka, sałatka z tńczykiem 5. Na koniec ścieramy na drobnych oczkach żółtka jajek i dekorujemy dla ozdoby. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy