Pyszny dodatek do dań z grilla. Sałatka sprawdza się także na różnych imprezach. Jest lekka a dodatek arbuza sprawia, że orzeźwiająca.
Składniki:
arbuz 1 gruby plaster
sałata masłowa 4-5 liści
pomidor 2 duże szt.
ser feta 2-3 plastry
rzodkiewka 5 szt.
szczypiorek do posypania
chleb ciemny 1 kromka
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
sól i pieprz do oprószenia
sok z cytryny kilka kropel
listki melisy do ozdoby
natka pietruszki do ozdoby
Letnia sałatka z arbuzem,fetą i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty ułożyć w misce.
Pomidory, rzodkiewkę, arbuza i ser feta pokroić w małą kostkę. Ułożyć na sałacie, zaczynając od pomidora -> rzodkiewka -> arbuz i ser feta. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Posypać sałatkę razem z posiekanym szczypiorkiem.
Całość skropić cytryną. Oprószyć solą i pieprzem. Przyozdobić melisą i pietruszką.
Komentarze