Letnia sałatka do obiadu

4.5 (146 ocen)

  • 5 min

Tak jak rosół jest co niedzielę u mnie w domu i barszcz z uszkami w wigilię tak ta sałatka zawsze gości u mnie w domu gdy zbliża się lato:)

  • 5 min

Składniki:

  • - główka sałaty lodowej lub masłowej
    - cytryna
    - mała śmietana 12 %
    - kilka rzodkiewek
    - koperek
    - jajko
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Letnia sałatka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z rzodkiewką, jajkiem polana słodko-kwaśnym sosem 1. Sos:
    śmietanę mieszamy z sokiem z jednej cytryny i doprawiamy cukrem według uznania około 1,5 łyżeczki. Nie powinno być zbyt kwaśne ani za słodkie.
    (Zawsze doprawiam na wyczucie :))

    Przygotowanie sałaty:
    Sałatę dobrze opłukać i osuszysz. Jajko ugotować na twardo. Następnie sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, a koperek posiekać. Na dość dużym talerzu układać porwaną wcześniej sałatę, dodać rzodkiewkę. Jajko zetrzeć na tarce, posypując wierch sałaty. Oblewamy wcześniej przygotowanym sosem i na koniec posypujemy koperkiem.

    Naprawdę polecam!

Porady

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem :-).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować