Letnia sałatka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ta kolorowa, pyszna i lekka sałatka to kwintesencja lata, bo zawiera wszystkie moje ulubione letnie przysmaki. Są w niej grillowane brzoskwinie, które wspaniale komponują się z dojrzewającą szynką, do tego słodkie borówki i kulki z koziego sera, a także smażone pomidorki oprószone aromatyczną bazylią i oregano.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) 200 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i soczewicy zielonej
    2) kilka kromek pieczywa chrupkiego
    3) garść roszponki
    4) garść rukoli
    5) kilka listków szczawiu sałatkowego
    6) 2 brzoskwinie
    7) 100 g szynki parmeńskiej
    8) 100 g serka koziego kremowego
    9) 100 g twarogu półtłustego
    10) szklanka borówek
    11) ok.10 pomidorków koktajlowych
    12) papryka słodka
    13) suszone bazylia i oregano
    14) olej lub oliwa do smażenia

    Sos:
    1) 8 łyżek octu balsamicznego
    2) 2 łyżki oliwy z oliwek
    3) 2 łyżki miodu
    4) pieprz czarny świeżo mielony
    5) 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Letnia sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę kaszy i soczewicy przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
  • 2. Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je w plastry. Następnie przez chwilę podsmażamy je na patelni grillowej lekko wysmarowanej olejem.
  • 3. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki, oprószamy je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz bazylią i oregano i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (lub oleju).
  • 4. Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem kozim. Następnie z masy serowej formujemy kulki i oprószamy je słodką papryką. (Kulki najlepiej formować wilgotnymi dłońmi).
  • 5. Wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą.
  • 6. Na półmisku układamy 3/4 przygotowanej mieszanki kaszy i soczewicy, na niej układamy roszponkę, rukolę, grillowane brzoskwinie, szynkę parmeńską, smażone pomidorki koktajlowe i serowe kulki. Na wierzchu układamy liście szczawiu sałatkowego oraz borówki. Na koniec sałatkę posypujemy pozostałą mieszanką kaszy i soczewicy oraz pokruszonym pieczywem chrupkim. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować