Ciasto Letnia rozkosz z masą jabłkową, malinami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis jest autorstwa mojej mamy, która specjalizuje się w tworzeniu pyszności "z niczego"

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg jabłek
    0,5 szklanki cukru
    1 galaretka agrestowa

    Dekoracja na wierzch:
    maliny (bądź inne owoce wg uznania)
    2 galaretki morelowe

Ciasto letnia rozkosz z masą jabłkową, malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i delikatnie mieszamy z masą z jajek. Wlewamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC.
  • 2. Masa:
    Jabłka kroimy w kawałki i przesmażamy do miękkości z 0,5 szklanki cukru. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy ciepłą masą jabłkową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
  • 4. Wierzch ciasta:
    układamy maliny i zalewamy tężejącymi galaretkami ( uprzednio rozpuszczonymi w 3 szklankach wody).

Porady

Masę jabłkową można delikatnie rozcieńczyć przegotowaną wodą jakby okazała się zbyt gęsta do rozprowadzenia sproszkowanej galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy