Ciasto letnia rozkosz z masą jabłkową, malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i delikatnie mieszamy z masą z jajek. Wlewamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC.
2.Masa:
Jabłka kroimy w kawałki i przesmażamy do miękkości z 0,5 szklanki cukru. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
3.Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy ciepłą masą jabłkową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
4.Wierzch ciasta:
układamy maliny i zalewamy tężejącymi galaretkami ( uprzednio rozpuszczonymi w 3 szklankach wody).
Porady
Masę jabłkową można delikatnie rozcieńczyć przegotowaną wodą jakby okazała się zbyt gęsta do rozprowadzenia sproszkowanej galaretki.
Komentarze