Letni śmietanowiec

0 (0 ocen)

w upalne dni nie chcę się jeść ciast z ciężkimi masami, dlatego dobrze smakuje wtedy to ciasto z masą śmietanową

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru pudru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    1/2 litra śmietany 30%
    1 jasna galaretka

    Dodatkowo:
    2 galaretki w różnych kolorach

Letni śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po trochu dodajemy cukier puder, ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Dwie galaretki rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wody, gdy dobrze stężeją kroimy w kostkę.
  • 3. Masa: galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru i powoli dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy aż masa się połączy. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Do masy możemy dodać też 3 pokrojone w kostkę galaretki lub np. rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy