Letni śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po trochu dodajemy cukier puder, ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
2.Dwie galaretki rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wody, gdy dobrze stężeją kroimy w kostkę.
3.Masa: galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru i powoli dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy aż masa się połączy. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Porady
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Do masy możemy dodać też 3 pokrojone w kostkę galaretki lub np. rodzynki.
Komentarze