Ciasto Letni przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałam od mojej kochanej mamy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jaj

    6 łyżek cukru

    6 łyżek mąki tortowej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    na czubek łyzeczki proszku do pieczenia



    Składniki na warstwy:

    0,80 dag truskawek świeżych lub mrożonych

    4 łyżki cukru

    4 galaretki truskawkowe

    1 galaretka agrestowa

    1 galaretka pomarańczowa

    1 l śmietany kremówki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto letni przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Upiec biszkopt.

    2. Truskawki opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć, oderwać szypułki. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem.

    3. Ugotować 2 galaretki truskawkowe, kiedy zacznie tężeć wlać do zmiksowanych truskawek, wymieszać i wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki w celu stegnięcia się masy.

    4. Pogotować pozostałe galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretki truskawkowe rozpuszczać każdą z osobna.

    5. 0,5 l kremówki ubijam na sztywną pianę i dodaje ugotowaną wcześniej tężejącą się galaretkę pomarańczową. Wszystko wymieszać i wylać na masę truskawkową. Włożyć do lodówki.

    6. Na warstwę śmietanową wylać delikatnie galaretkę agrestową. Włożyć do lodówki.

    7. Kiedy galaretka zielona się stęgnie, ubijam 0,5 l kremówki na sztywną pianę i dodaje ugotowaną wcześniej tężejącą się galaretkę truskawkową, wszystko wymieszać i wylać na stęgniętą galaretkę agrestową. Włożyć do lodówki.

    8. Następnie na masę śmietanową wylać ostatnią warstwę galaretki truskawkowej. Włożyć do lodówki.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować