Letni placek z malinami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, soli, cukru i zimnej wody zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie maliny przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, cukier puder, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok 1,5 cm placek, wykładamy nim formę wysmarowaną wcześniej dokładnie masłem. Teraz wlewamy nadzienie z malin i żurawiny. Pozostałe ciasto również wałkujemy i wycinamy paski za pomocą radełka, przeplatamy wzór kratki na wierzchu placka. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Komentarze