Letni placek z malinami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pyszny placek ze świeżych malin z dodatkiem żurawiny

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    80 ml zimnej wody
    Nadzienie:
    3 szklanki malin
    1/2 szkl suszonych żurawin
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    + 1 rozmącone białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Letni placek z malinami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letni placek z malinami i żurawiną 1. Z mąki, masła, soli, cukru i zimnej wody zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie maliny przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, cukier puder, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok 1,5 cm placek, wykładamy nim formę wysmarowaną wcześniej dokładnie masłem. Teraz wlewamy nadzienie z malin i żurawiny. Pozostałe ciasto również wałkujemy i wycinamy paski za pomocą radełka, przeplatamy wzór kratki na wierzchu placka. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować