Letni obiad z dorszem i bobem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś lekkiego, szybkiego i zdrowego na obiad. Tym razem bobik mój ulubiony w roli głównej.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    500 gram bobu
    ½ pęczka koperku
    30 dkg ziemniaków
    5 pomidorków koktajlowych
    2 łyżki masła
    1 liść sałaty
    3 oliwki czarne
    1 gałązka bazylii

    Marynata dorsza:

    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 cebula
    3 gałązki koperku
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia

Letni obiad z dorszem i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Dorsza filet myję, kroję. Przekładam do pojemnika, dodaję sól, pieprz, majeranek, pokrojoną cebulkę, koperek. Odstawiam na trzy godziny. Bób płucze, przekładam do garnka dodaję sól, gałązkę koperku i gotuję do miękkości. Ziemniaki obieram, myję i również gotuję. Filet dorsza smażę na patelni na oleju. Tym razem nie zrobiłam żadnej panierki, chciałam rybkę w wersji lekkiej. Bób przekładam do miseczki dodaję masełko, koperek pokrojony. Dorsza podaję z ziemniakami, Sałatą i pomidorkami. Dekoruję bazylią i koperkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy