Letni bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bigos wychodzi bardzo smaczny, a dodatkowo jest szybki w przygotowaniu. Młoda kapusta ma to do siebie, że nie wymaga długiej obróbki cieplnej, dzięki temu na efekt pracy nie musimy długo czekać:).Dodatek ciecierzycy podnosi nie tylko smak, ale i wartość odżywczą dania.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 główka młodej kapusty
    • 150 gram boczku wędzonego,
    • 300 gram kiełbasy,
    • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
    • 1 cebula,
    • 1 marchew,
    • ¾ szklanki ciecierzycy,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • papryka w proszku ostra,
    • olej rzepakowy,
    • mały pęczek młodego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Letni bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona ciecierzyca 1. Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną odsączamy z wody.
  • przysmażanie warzyw 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę. Razem smażymy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Całość podlewamy przecierem pomidorowym i dusimy do momentu jak warzywa będą miękkie.
  • przysmażanie wędliny 3. Między czasie boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Pokrojone wędliny przysmażamy na patelni.
  • dodanie wędliny do warzyw 4. Gdy warzywa są gotowe dodajemy do nich przysmażoną wędlinę. Razem dusimy około 5 minut.
  • dodanie ciecierzycy 5. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz pokrojony koperek. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Marchewka Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować