Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką

5 (153 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj moja propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g filetów z leszcza
    400 g fasolki szparagowej
    500 g brukselki
    400 g śmietany (dałam 18%)
    100 g żółtego startego sera
    2 łyzki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    szczypiorek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
    Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie.
    Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
    Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana.
    Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę i brukselkę, a na środku ułożyć usmażoną rybę.
    Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki rozsmarowując na całość.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się lekko przyrumieni.
    Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

Porady

leszcza można zastąpić każdą inną rybą bez ości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Fasola Leszcz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować