Dzisiaj moja propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką.
60 min
Składniki:
700 g filetów z leszcza
400 g fasolki szparagowej
500 g brukselki
400 g śmietany (dałam 18%)
100 g żółtego startego sera
2 łyzki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypiorek
olej do smażenia
Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie.
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana.
Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę i brukselkę, a na środku ułożyć usmażoną rybę.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki rozsmarowując na całość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się lekko przyrumieni.
Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze