Leszcz zapiekany w ziołach

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rybka smaczna i zdrowa.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 leszcz
    3 ząbki czosnku
    1 cytryna
    sól.pieprz

    Marynata:
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    szczypta pieprzu czarnego
    sok z 1 cytryny
    5 łyżek oliwy z oliwek

Leszcz zapiekany w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leszcz zapiekany w ziolach 1. Rybę oczyścić z łusek , rozprawić, wyjąć skrzela i oczy.
  • Leszcz zapiekany w ziołach 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  • Leszcz zapiekany w ziołach 3. Rybę namoczyć w marynacie po czym wstawić do lodówki na noc.
  • Leszcz zapiekany w ziołach 4. Następnego dnia rybę delikatnie opruszyć solą z wierzchu i w środku. Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, każdy przeciąć na pół. Rybę ponacinać w kilku miejscach. W każde nacięcie włożyć plaster cytryny i polać marynatą. Zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na tacy do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy