Leszcz z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Super uczta dla smakoszy ryb

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    b. zestaw (tylko 2 składniki): ryba (świeża lub mrożona), włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
    1- Świeży leszcz po sprawieniu 1,5 kg
    2. 3 średnie marchewki
    3. 2 średnie pietruszki
    4. 3 liście pora
    5- kawałek selera

    Składniki robocze:
    2 łyżki masła bez oleju,
    sól, pieprz według uznania,
    mąka 8 łyżek,
    olej do smażenia,
    2 jaja
    Składniki do dekoracji:
    liść pora - zielona część

Leszcz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oskrobać, oczyścić, umyć , osuszyć , natrzeć solą i pieprzem , poporcjować , wstawić do lodówki na 15 minut. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
    Porcje ryby kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtoczyć w mące i jeszcze raz w roztrzepanym jajku.
    Olej rozgrzać , porcje ryby kłaść na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu z stron , następnie dusić 15 minut pod przykryciem.
    Rybę osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Na gorącą rybę położyć plasterki masła , obłożyć ugotowanymi warzywami , pokrojonymi w kostkę.
    Udekorować zieloną częścią pora

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy