Leszcz z nutą cytrynową i chilli

0 (0 ocen)

Zapiekana ryba w piekarniku, lekko ostra z dodatkiem cytryny i chilli, była pyszna.

Składniki:

  • 1 płat leszcza bez skóry
    1 cytryna
    1 mała papryczka chilli czerwona
    1 mała papryczka chilli zielona
    3 łyżki oliwy
    1/2 pęczka koperku
    świeżo zmielony pieprz
    sól
    łyżeczka masła

    Dodatkowo:
    forma do zapiekania

Leszcz z nutą cytrynową i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba gotowa do pieczenia 1. Papryczki chilli oczyść usuń pestki, pokrój cieniutko. Do oliwy włóż pokrojone papryczki, sok z połowy cytryny, sól i zmielony pierz. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak doprawioną oliwą natrzyj leszcza. Włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Resztę cytryny pokrój w plastry. Leszcza wyłóż do formy, zalej go resztą marynatą, poukładaj plastry cytryny, posyp koperkiem.
  • Gotowa ryba smacznego 2. Piekarnik nagrzej do 170*C i piecz rybę ok 20 min. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy