Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna ryba o oryginalnym, nie codziennym smaku kawy z sosem sojowym i nutą cynamonu.
Propozycja przygotowania ryby na świąteczny stół czy też wykwintną kolację we dwoje.
Jej smak idealnie komponuje się z lampką czerwonego wina.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 oczyszczone tuszki Leszcza
    kolorowy pieprz świeżo mielony
    sól świeżo mielona
    150 ml mocnej kawy
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    8 plastrów cytryny

Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę ryb naciąć na ukos, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. Kawę połączyć z sosem sojowym oraz cynamonem.
  • 3. Ryb umieścić w naczyniu żaroodpornym zalać przygotowanym płynem , nasmarować nim rybę także od środka.
    Odstawić na 2-3 godz do lodówki , w między czasie przekręcić ryby na drugą stronę.
  • 4. W każdej od środka i na grzbiecie umieścić po dwa plastry cytryny.
  • 5. Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy