Leśny sernik z nutą egzotyki

4.49 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W tym roku zamiast tradycyjnego sernika pieczonego postanowiłam na świąteczny stół postawić sernik na zimno. Połączenie tych dwóch smaków nie tylko ciekawie wygląda, ale też dobrze smakuje.

Składniki:

  • Na tortownicę o śr 28cm

    Biszkopt:
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sernik jagodowy:
    500g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    100g cukru pudru
    100g leśnych jagód
    2 galaretki leśne (jagodowe)

    Sernik mango:
    500g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    100g cukru pudru
    1 puszka mango bez syropu (200g zmiksowanych owoców)
    2 galaretki pomarańczowe

    Dodatkowo:
    1 galaretka leśna (jagodowa)
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Biszkopty

Leśny sernik z nutą egzotyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika.
    rozpuszczamy galaretki:
    2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody
    2 x pomarańcza w 3/4 szklanki wody
    1x owoce leśne w 400ml wody
  • 2. Sernik jagodowy:
    Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po ok 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
  • 3. Sernik mango:
    W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem , musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Ser biały Jagody Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować