W tym roku zamiast tradycyjnego sernika pieczonego postanowiłam na świąteczny stół postawić sernik na zimno. Połączenie tych dwóch smaków nie tylko ciekawie wygląda, ale też dobrze smakuje.
Sernik jagodowy:
500g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
100g leśnych jagód
2 galaretki leśne (jagodowe)
Sernik mango:
500g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
1 puszka mango bez syropu (200g zmiksowanych owoców)
2 galaretki pomarańczowe
Leśny sernik z nutą egzotyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika.
rozpuszczamy galaretki:
2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody
2 x pomarańcza w 3/4 szklanki wody
1x owoce leśne w 400ml wody
2.Sernik jagodowy:
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po ok 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
3.Sernik mango:
W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem , musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Komentarze